Upgraden naar Windows 10 of niet?

Microsoft publiceerde Windows 10 op 29 Juli 2015. Sinds die dag kan iedereen met Windows 7 SP1 of Windows 8.1 gratis overstappen naar Windows 10, en dit gedurende 1 jaar. Na die datum zal de upgrade betalend worden.

 

Wat is Windows 10?


Windows 10 is momenteel de recentste versie van Microsoft haar besturingssysteem Microsoft Windows. Het systeem werkt zowel op computers, laptops, tablets en smartphones. Maar ook de Xbox One en Microsoft Surface Hub maken gebruik van Windows 10. Het is de opvolger van Windows 8.1 en Windows Phone 8.1.

 

Wat is er nieuw in Windows 10?


W10 Start menu

Het Startmenu is terug: persoonlijker, beter georganiseerd en leuker dan vroeger.

Selecteer de Startknop Windows 10 small op de taakbalk. Je vindt de meest gebruikte apps aan de linkerkant, evenals de lijst Alle apps en snelkoppelingen naar andere locaties op uw pc, zoals Verkenner en Instellingen.

W10 Store
In de Store vindt je alles: muziek, video’s, games en apps.

Probeer een app voordat je hem koopt, of kies een gratis app. Je Windows 10-apps werken op al jouw Windows 10-apparaten.

W10 Edge
Microsoft Edge is de eerste browser waarmee u rechtstreeks op webpagina’s notities kunt maken, schrijven, poppetjes tekenen en markeringen kunt aanbrengen.

Gebruik de leeslijst Pictogram van leeslijst om uw favoriete artikelen voor later te bewaren, en lees ze vervolgens in de leesweergave Pictogram van leesweergave. Wijs open tabbladen aan om er een voorbeeld van te zien, en neem uw Favorieten en leeslijst mee wanneer u Edge op een ander apparaat gebruikt.

W10 Schrijven
Microsoft Edge is niet de enige app waarin u kunt schrijven.

Gebruik uw -tabletpen, vinger of muis om overal te schrijven waar u vroeger kon typen. Of teken gewoon poppetjes in OneNote. We zeggen het tegen niemand.

W10 Hello
Als Windows Hello beschikbaar is op uw apparaat, verandert dat de manier waarop u zich aanmeldt: met uw gezicht of vingerafdruk in plaats van met een wachtwoord.

Ga naar Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties om dit in te stellen.

W10 Fotos
Niet meer eindeloos zoeken. De app Foto’s verzamelt al uw foto’s en video’s op één plek. Dus op uw telefoon, pc en OneDrive.

Vervolgens worden al uw herinneringen in albums gerangschikt, zodat u er meer plezier van hebt en ze met anderen kunt delen.

W10 multitasken
Betere multitasking om dingen gedaan te krijgen.

Schuif de gedeelde rand van vastgemaakte bureaublad-apps naar de gewenste plaats en wijzig gemakkelijk het formaat van beide apps tegelijk, net als in tabletmodus.

 

Kan ik upgraden naar Windows 10?

 

Heb je Windows 7 SP1 of Windows 8.1, klik op het kleine Windows 10 small Windows-pictogram rechtsonder op de taakbalk.

Je krijgt dan het volgende scherm te zien, waar je de : upgrade nu kan starten ; of nu kan downloaden en later installeren.
W10 upgrade scherm
Neem eerst een kijkje in het compatibiliteitsrapport. Klik hiervoor op het icoontje W10 upgrade list links bovenaan. En klik vervolgens op “Controleer uw pc”.

In dit voorbeeldscherm zie je dat 1 apparaat niet compatibel is met de Windows 10 upgrade.

W10 compatibility 01
Is dit apparaat niet van belang voor de dagelijkse werking van de computer? Ga dan gerust verder met de upgrade naar Windows 10. Is dit echter noodzakelijk voor het goed functioneren van de computer? Stel de upgrade naar Windows 10 dan uit.

 

Kan ik een upgraden naar Windows 10 ongedaan maken?

 

Ja.

Wanneer je de upgrade naar Windows 10 hebt uitgevoerd, heb je 1 maand de tijd om terug te keren naar je vorige versie van Windows. Na die periode kun je niet meer terugkeren naar je oude versie.

 

Ok.
Enkel op “Nu upgraden” klikken en we zijn klaar?

 

Neen.

  1. Doe de upgrade op een rustig moment wanneer je de computer niet nodig hebt, of zorg dat je ondertussen kan verder werken op een andere computer. Afhankelijk van de snelheid van de computer, kan een upgrade al makkelijk 1 tot 2 uur in beslag nemen.
     
  2. Neem eerst en vooral een back-up van je computer. Hoewel het een uitzondering is, er kan altijd iets fout lopen bij de upgrade. Wanneer je een goeie, recente back-up hebt genomen van je computer, ben je in een mum van tijd weer aan het werk met je computer.

 

Vragen?

 

Niet iedereen zal zich comfortabel voelen bij de upgrade naar Windows 10. Heb je daarom vragen over het “hoe”, “wanneer” en “waarom”? Aarzel dan niet en contacteer ons. Wij helpen je graag met raad en daad, ook wanneer je toestel niet bij ons is gekocht.